Je hebt een mooie druivenstruik tegen de muur groeien, maar om druiven te oogsten is het nog veel te vroeg – daarnaast, de oogst van vorig jaar is pas twee weken geleden gebotteld, het wijnrek barst uit z’n voegen 😄 – maar! … er zijn nog veel meer leuke dingen die je nog kan doen, o.a. dolmades (gevulde wijnbladeren) maken. Dat kan in twee stappen: eerst de wijnbladeren pekelen en wecken voor een langere houdbaarheid, daarna kun je ze gebruiken om dolmades te maken. Je kunt ze eventueel ook direct ná het blancheren vullen en verder verwerken, maar ik wou ook eerst eens het pekelen en wecken uitproberen. N.B. Omdat dit de eerste keer is dat ik dit doe heb ik het recept (oorspronkelijk voor 60 bladeren, aangepast – ik heb 35 bladeren gebruikt, dat komt mooier uit in de vervolgstap, het vullen – zie daarvoor een later bericht).
Wijnbladeren voor Dolmades
Ingrediënten:
▢ 60+ druivenbladeren vers geplukt
▢ 1 eetlepel zeezout
▢ ¼ theelepel citroenzuur
▢ 1 grote (hoge) weckpot
Instructies: Was de bladeren grondig, let vooral op de achterkant van de bladeren, waar insecten graag rondhangen! Leg de bladeren vervolgens in stapels van tien en zorg ervoor dat alle bladeren in dezelfde richting wijzen. Breng een pan water aan de kook en laat zachtjes koken. Plaats met een tang voorzichtig een stapel bladeren gedurende 15 seconden in het water, draai dan voorzichtig de hele stapel om en dompel nog eens 15 seconden onder. Leg de bladeren na 30 seconden blancheren over de rand van een kom of vergiet. Zodra het water uit de bladeren is gelopen, rol je elke stapel in een sigaarvormige rol. Bind de stapel met een touwtje, zo voorkom je dat ze uitrollen als je ze in de pot doet. Breng 1 liter water en aan de kook roer het zout en het citroenzuur erdoor tot het volledig is opgelost. Plaats de opgerolde bladeren in een gesteriliseerde pot en giet het gezouten water erover, laat een vrije ruimte van ca. 1 cm. Plaats het deksel op de pot en weck het gedurende 10 minuten in kokend water. Bewaar de pot op een koele, donkere plaats tot de volgende keer dat je zin hebt om dolma te maken!
Opmerkingen: De geconserveerde druivenbladeren moeten ongeveer 6 maanden meegaan, zo niet langer. De bladeren kunnen direct na het blancheren worden gebruikt om Midden-Oosterse Dolma of Griekse Dolmathes te maken. Of laat ze in de pekel om ze later te gebruiken. Spoel de bladeren af voordat je ze in je favoriete recept gebruikt. In plaats van citroenzuur kan vers citroensap worden gebruikt om de druivenbladeren te bewaren. Voeg gewoon het sap van een vers geperste citroen toe aan elke pot druivenbladeren.
Geef een reactie