Wine + Dinner = Winner

Vin de Noix

Zo rond einde juni hangen de groene okkernoten (walnoten) in de boom. De onrijpe walnoten, dus met de groene bolster er nog omheen kunnen gebruikt worden als basis voor een notenwijn. Een heerlijke likeurdrank die doet denken aan Porto, met dat verschil  dat de basis geen druiven zijn maar noten (er komen wel druiven aan te pas natuurlijk, voor de rode wijn die er ook ingaat).

Bereiding (recept voor 15 liter): pluk de noten als ze nog helemaal groen zijn en er nog geen verhouting begonnen is, dit is zo tussen half juni – half juli, afhankelijk van het weer. Was de walnoten. Laat 30 onrijpe walnoten, in vieren gesplitst (dus met bolster en al),  1 week in 1 liter 96% alcohol macereren. Los 2 kg suiker op in 1.5 liter rode wijn  onder licht verwarmen. Laat dit weer afkoelen en voeg deze suikeroplossing toe aan de notenalcohol. Voeg er nog 11 liter rode wijn aan toe. Na 3 maanden staan kunnen de noten er uit gehaald worden (grove zeef) en kan de wijn gefiltreerd worden over een fijnmazige filterdoek. Daarna kan de notenwijn gebotteld worden.  En dan komt het moeilijkste gedeelte: geduld! Je kunt hem nu al drinken, maar de notenwijn is het best op dronk als hij nog minimaal 1 jaar op de fles kan liggen rijpen. Door het hogere alcoholgehalte en de suiker is de wijn heel goed houdbaar, je kunt hem meerdere jaren bewaren.
Voor de rode wijn die is toegevoegd heb ik ‘onze eigen’ Pinot Noir (oogst ’21) uit de Cunibertus wijngaard te Wahlwiller gebruikt.

4 reacties

  1. Armet Tuijn

    Dat lijkt mij ook lekker om te maken…maar geen 15 liter…ga even rekenen

    • Vincent

      Gewoon alles naar verhouding. En het is ook lekker om te maken – maar nog lekkerder om te drinken. Wel wat geduld betrachten, hoe langer hij mag rusten, hoe lekkerder hij wordt!

  2. Piet IJpelaar

    Dit recept heb ik ook eens gemaakt, werd erg bitter. Tip van een jenevermaker: na een tijdje beginnen met proeven, omdat ze te bitter kunnen worden. Is het bittertje nog aangenaam kun je de noten eruit halen en verder met het recept. Dus liever wat korter , hangt af van de noten.

    • Vincent

      Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat als het in het begin (te) bitter lijkt, het met de tijd zachter en lekkerder wordt. Het is al gezegd, maar echt: geduld is heel belangrijk, met minimaal 1 jaar (liefst langer) rusten wordt de smaak heel veel beter. Dit drankje heeft echt tijd nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2025 vincentkookt.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑