De tomatenplanten in ons kleine moestuintje hebben dit seizoen welgeteld 5 tomaten opgeleverd, dankzij de vele, vele regen – en wat niet verregend was, werd opgevreten door het ongedierte. Buurvrouw Diny heeft een kleine kas en daar groeiden de tomaten welig, en dus maakte zij mij vandaag erg blij met een mandje verse tomaten. Ik had eerder al ruim 40 potten passata van San Marzano tomaten gemaakt, de potten tomaten-groentensoep en de tomaten-courgettesoep waren ook nog niet op, maar: tomaten zijn in veel gerechten bruikbaar en dus altijd welkom – daarom heb ik deze keer de tomaat puur in stukjes ‘droog’ (d.w.z. alleen in eigen vocht) geweckt. Zo kun je ze op een later tijdstip in allerlei recepten gebruiken.

De werkwijze is daarom heel simpel: tomaten wassen, in stukken snijden (ik verwijder tevens het groene harde stukje waar het kroontje zat), in de pot en dan even goed aanduwen met een grote pollepel en dan weer aanvullen. Rubberen ring, deksel en klemmen plaatsen en 1 uur wecken bij 100°C (NB: je zet koude potten in de ketel, dus de ketel vullen met koud water (anders knappen de potten), en de tijd gaat pas lopen als het water kookt!).