Met 10 kg pruimen kun je nog eens wat variëren 😄… ik mocht bij Maria in Partij pruimen komen plukken, ze had er genoeg en zonde om te laten verrotten natuurlijk.
Naast chutney, pruimen op alcohol en pruimen wecken, heb ik er ook jam van gemaakt.
Dus 1 kg pruimen ontpit en (gedeeltelijk) ontveld (even 1 minuutje in kokend water, en dan in koud water, dan laat het velletje makkelijk los, ook verwijder je daarmee het vettige laagje wat altijd op de pruimenschil zit). In stukjes in een grote pan, 3 geschilde en gesnipperde appels erbij, evenals het sap van één citroen en de zest (citroenrasp) daarvan. Aan de kook gebracht, geleisuiker erbij, weer aan de kook brengen en een minuut of vijf laten koken.
dan gloeiend heet afvullen in schone glazen potjes. Oppassen dat de rand goed schoon blijft, dan de deksel er op. N.B. Niét op de kop zetten – dat is iets van vroeger, tegenwoordig hebben de deksels een coating die aangetast kan worden door de fruitzuren in de jam.
Ik hoor de deksels al klikken, ten teken dat de potten mooi vacuum trekken. Volgende keer ga ik wel geleisuiker 2:1 gebruiken (nu heb ik 1:1 gebruikt) – de jam is lekker maar aardig aan de zoete kant.
Geef een reactie