Met 10 kg pruimen kun je nog eens wat variëren 😄… ik mocht bij Maria in Partij pruimen komen plukken, ze had er genoeg en zonde om te laten verrotten natuurlijk.
Naast pruimenjam, pruimen op alcohol en pruimen wecken, heb ik er ook chutney van gemaakt.
Dus 1 kg pruimen ontpit en (gedeeltelijk) ontveld (even 1 minuutje in kokend water, en dan in koud water, dan laat het velletje makkelijk los, ook verwijder je daarmee het vettige laagje wat altijd op de pruimenschil zit). In stukjes in een grote pan, 6 gesnipperde rode uien erbij samen met 2 geschilde en in stukjes gesneden appels. Dan 200 ml balsamico- azijn, 150 ml rode wijn, een half theelepeltje piment, een paar chili vlokken, 2 pijpjes kaneel en peper en zout naar smaak toevoegen. Het geheel aan de kook brengen en 10 minuten laten koken.
Vis nu de kaneelpijpjes er uit en voeg 250 gr bruine basterdsuiker toe. Breng weer aan de kook en laat de suiker oplossen. Nu even (heel kort) een paar ‘stoten’ met de staafmixer om de grootste stukken kleiner te maken – maar maak het niet tot moes! Laat het verder zachtjes inkoken (zonder deksel dus) tot een wat dikkere substantie, dit kan best even duren.
Uitvullen in schone glazen potjes met klikdeksels. Ik heb ze nog 30 minuten bij 100 °C geweckt voor een langere houdbaarheid, maar als je gesteriliseerde potten gebruikt, goed heet uitvult en schoon werkt is dat niet per sé nodig (houdbaarheid dan ~ 6 -12 maanden).
Geef een reactie