Ik kreeg van overbuurman Funs een emmertje mooie blauwe druiven. Nou ligt de wijnkelder al vol met eigen wijn, maar zo’n aanbod slaan we natuurlijk niet af want je kunt nog meer met druiven doen dan alleen wijn maken, een pikante gelei bijvoorbeeld, een soort chutney of confituur, deze schijnt erg lekker te zijn bij een kaasplankje, varkensvlees of rode kool. Dat gaan we dan maar eens proberen natuurlijk.

Het emmertje leverde 2,7 kg druiven op, waarschijnlijk waren het geen wijndruiven maar ‘handdruiven’, want na de pers leverde dit 850 ml sap op (31%), lekker zoet want het s.g. was 1074 (een potentieel voor 9,8% alcohol als je er wijn van zou maken).
Het sap aan de kook gebracht, en voor de pikante touch 1/3 theelepel elk van kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, piment en chilivlokken toegevoegd. Na toevoegen van 450 g geleisuiker (1:3) weer aan de kook gebracht en 1 minuut door laten koken. Uitgieten in schone potjes, dekseltjes er op en laten afkoelen. Opbrengst ca. 1100 ml gelei in potjes van divers formaat.