Vandaag voor de 2de keer Pastel de Nata genaakt. Omdat ik maar 6 van die speciale vormpjes heb, en het recept voor 12 is, heb ik eens geëxperimenteerd met 2 verschillende bakwijzen: de eerste 6 stuks in de oven op 275°C met 4D-hetelucht-functie, de tweede reeks met boven- en onderwarmte (op dezelfde temperatuur). Frappant om te zien dat de bakwijze toch wel veel invloed heeft: met hetelucht-functie waren ze al met 13 min. klaar, prima gegaard en mooi gekleurd, én ze kwamen een stuk makkelijker uit de vorm. Met boven/onderwarmte duurde het 5 min. langer, en de zijrandjes plakten aardig, lastig heel uit de vorm te krijgen. Voortaan dus met hetelucht-functie! Kijk hier voor het volledige recept.

Als ‘bijprodukt’ voor de 1ste maal meringues gemaakt – voor de pastel de nata heb je alleen eidooiers nodig, dus van het overgebleven eiwit meringues gemaakt volgens recept van Rutger Bakt. Ik heb alleen 4 uur bij 70°C gedroogd/gebakken i.p.v. 2 uur bij 100°C – dan blijven de meringues mooi spierwit. Heerlijk!