Wine + Dinner = Winner

Passata

Een coproduktie vandaag: met Michelle samen een dagje kokkerellen, van 27 kg San Marzano tomaten (eigen import van Rotillio uit Genk vanuit Italië) 44 potten à 400 ml passata gemaakt. De San Marzano tomaten zijn uitermate geschikt om lekkere passata te maken, ze bevatten veel vruchtvlees en weinig water.


Na het wassen, kapje er af en in vieren snijden en door de blender halen. Dan ca. 45 – 60 min inkoken, wij hadden 2 grote pannen van 7 liter tegelijk op het vuur staan. Dan schone weckpotjes vullen, er goed op letten dat rand,  deksel en rubberring schoon blijven anders heb je straks een probleem met het vacuum. Eén uur op 100°C wecken. Er passen precies 14 potten in de weck-ketel, we hebben dus 3 batches gedraaid. Daarna de potten laten afkoelen, klemmen eraf en controleren of de deksels goed vastzitten (en de pot dus vacuum getrokken is). Goed geweckt is de passata jarenlang buiten de koelkast houdbaar. Ik heb basis-passata gemaakt, dus alleen tomaat, zonder toevoegingen of kruiden, zodat dit gemakkelijk als basis kan dienen voor allerlei andere gerechten, zoals pasta-saus, ragù, “de ballen van Otto Lenghi”, tomatensoep etc. etc.

4 reacties

  1. Miet Gerrits

    Doe je de gewassen tomaten gewoon rauw in de blender met schil en zaadjes ? Daarna koken en potten vullen? Of gaan ze na het koken nog door de passe vite of zo ?

    • Vincent

      Exact. Wassen, in half of kwarten snijden, in de blender en dan inkoken. Daarna kokend heet in de weckglazen en meteen wecken.

  2. Mike

    Bedankt voor de tips!! Wecken: is dat dan de gesloten pot in een pot kokend water een uur laten “koken”? En na het koelen doe je die dan terug effe open als in het goed begrijp? Dank u wel

    • Vincent

      Ja, een soort steriliseren. Maar niet meer open maken na afkoelen! Door het koken jn een waterbad gaat de lucht uit de pot en trekt het vacuum.
      Leesvoer: https://weckenonline.eu/het-weckproces/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 vincentkookt.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑