… oftewel, vertaald uit het Italiaans: ‘Huisgemaakt comfortbrood zonder kneden’. Het recept komt van een Italiaanse dame die leuke Youtube filmpjes plaatst. Het is een makkelijk recept, en zoals gezegd, er valt niet veel te kneden.
In het kort: meng 400 g meel (patentbloem 00) met 1 theelepel zout, een ½ theelepel suiker, en ongeveer een ½ zakje (van 7 g) instant gist. Giet 300 ml water (kamertemperatuur) in een kom en voeg in porties, al roerende met een vork, het mengsel aan het water toe. Meng goed tot er geen klonten meer zijn en dek de kom af met folie. Roer, na een kwartier wachten, nogmaals door met een spatel, en herhaal dit na een kwartier nog ’n keer. Zet de kom nu, afgedekt met folie, in de koelkast totdat je wil gaan bakken – minimaal 6 tot maximaal 24 uur. Dit is handig, zo kun je een dag tevoren al voorbereiden.
Vormen en bakken: haal de kom uit de koelkast, bestuif het aanrecht goed met bloem (het deeg is vrij plakkerig) en maak van de bol deeg een vierkant. Vouw de twee uiteinden (ca. 1/3 deel) over het middelste deel naar binnen. Draai een kwartslag en herhaal dit kunstje. Vorm het met je handen tot een bol, en leg deze in een met meel bestoven theedoek in een grote kom. Afdekken (Sla de punten van de doek naar binnen) en laat het deeg 90 minuten rusten.
Zet een stalen pan in de oven en verwarm de pan en oven voor op 230 °C. Nadat het deeg gerezen is schuif je voorzichtig mbv de doek de bol deeg in de hete pan. Pas op dat je je niet brandt! Geen extra bloem, olie of bakspray nodig. Bak nu, met het deksel op de pan, 30 minuten op 230 °C. Neem dan de deksel van de pan (heet!) en draai de temperatuur terug naar 220 °C en bak in 20 minuten af voor een mooi krokante korst.
Haal het brood uit de pan en laat op een rooster afkoelen.
Buon appetito!

Bron: