Wine + Dinner = Winner

Kiwi-jam

Bij een bezoekje aan vriend Ruud weer bewonderend naar zijn kiwi-struiken gekeken, de hele zuidgevel bedekt, en er hingen echt ontelbaar veel kiwis. Gelukkig mocht ik weer wat meenemen, hoewel het eigenlijk nog iets te vroeg was – ik heb ze daarom in de garage met wat rijpe bananen erbij nog wat laten narijpen. Ik had  6.5 kg geplukt, van een gedeelte daarvan vandaag jam gemaakt.

Een simpel recept: schillen (dat ging heel mooi met de onlangs aangeschafte appelschiller) en in stukjes aan de kook brengen in een grote pan. Dan evenveel geleisuiker (als fruit) toevoegen, weer aan de kook brengen (goed roeren) en 4 min laten pruttelen. Nog even met de staafmixer er doorheen om de grote stukken kapot te maken en dan de schotelproef: een lepel hete jam op een (tevoren in de vriezergekoeld) koud bord scheppen en kijken of het na afkoelen er niet af loopt. Perfect, dus afvullen maar in schone potjes.
Opbrengst 14 potjes van verschillend formaat, ca. 1.8 kg jam.
De rest van de kiwis zal worden verwerkt tot kiwi-chutney en kiwi-wijn.
Wordt vervolgd dus…

2 reacties

  1. Wilmy

    Kiwijam, lijkt me heel bijzonder en lekker. In ieder geval iets aparts, want je ziet het niet in de supermarkt staan… En waarschijnlijk ook gezond, want kiwi’s zitten barstensvol vitamine C, maar hoeveel daarvan over is na het koken….?

    • Vincent

      Uit onderzoek blijkt dat, afhankelijk van de omstandigheden, zo’n 10-50% van de vitamine C verloren kan gaan door koken. Dan nog zou er in de jam veel vitamine C moeten zitten, want in een verse kiwi zit al 3 x meer dan in een sinaasapppel…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2025 vincentkookt.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑