Gisteren weer een bezoekje aan vriend Ruud gebracht, en traditiegetrouw mag ik dan altijd wat kiwi’s plukken (mits ze al rijp zijn). Helaas dit jaar geen geweldige oogst, andere jaren hingen er altijd honderden kiwi’s aan die enorm grote, over heel de zuidgevel verspreide kiwistruiken, nu moest ik er echt naar zoeken. Toch ging ik nog met 1,5 kg kiwi’s naar huis. Geschild leverde dat 1150 g kiwifruit op. Ik heb het precies in twee gelijke porties verdeeld, bij de ene ging nog wat appel, bij de andere enkele mandarijnen. Bij de kiwi-mandarijn jam wat extra zest (geraspte mandarijnenschil) gedaan. Na het tot moes koken, beetje grof met de staafmixer en stamper klein maken, werd geleisuiker toegevoegd. Omdat ik niet precies genoeg geleisuiker 1:2 op voorraad had, een klein gedeelte vervangen door geleisuiker 1:3 – zie receptuur hieronder. Nog 4 minuutjes laten pruttelen en kokend heet afvullen in schone potten.
Opbrengst: 3 potten (van 375 g) kiwi-appel jam, en 4 potten kiwi-mandarijn jam.
Heerlijk!

Kiwi-appel jam
– 575 g kiwi
– 200 g appel
– 337 g 1:2 geleisuiker
– 50 g 1:3 geleisuiker

Kiwi-mandarijn jam
575 g kiwi
– 275 g mandarijn
– 337 g 1:2 geleisuiker
– 88 g 1:3 geleisuiker