Een mooi aanbod van vriend Martin om kersen te plukken bij boer Theo, zo’n aanbod slaan we niet af! 3,5 kg kersen, we gaan er heerlijke jam, yoghurt-ijs en likeur van maken.
Het plukken is zo gedaan. Maar dan het ontpitten, dat valt nog niet mee, ondanks het gebruik van een ‘ontpit-tang’ – vaker niet dan wel komt de pit er in een keer uit… dan alsnog openpeuteren, wel een monnikenwerkje.
Voor de jam breng ik 1,7 kg kersen aan de kook in een grote pan met een heel klein beetje (echt een bodempje) water en een scheut citroensap. Er gaat ook 1,7 kg geleisuiker (1:1) bij, de staafmixer erdoor en een nog paar minuten zachtjes pruttelen. Dan de schotelproef: op een koud bordje (koelkast) een lepeltje jam – het mag er bij schuin houden niet aflopen.
Gloeiend heet afvullen in (in de oven gesteriliseerde) potten.
Geef een reactie