De laatste tomaatjes uit het kleine moestuintje… groen, en het ziet er met dit weer niet naar uit dat ze nog mooi rood gaan rijpen. Niet getreurd, met (onrijpe) groene tomaatjes kun je ook lekkere dingen maken, zoals deze groene tomatenchutney. Lekker bij Indiase gerechten of bij de borrelplank.
Ingrediënten
– 200 g appel
– 225 g rode uien
– 700 g groene of harde tomaten
– 15 g verse gember
– theel. chilivlokken
– 6 tenen knoflook
– 1 theel. peperkorrels
– 100 g rozijnen
– 300 ml (wittewijn)azijn
– 250 g suiker
– 1 theel. zout
Werkwijze
Schil de appel en snijd hem in stukjes. Zet de stukjes met een bodempje water op en breng het aan de kook. Snipper de ui, snijd de tomaten in blokjes, en rasp de gember. Snijd de knoflook in stukjes en plet de peperkorrels tot ze breken. Doe alles met de rozijnen bij de appel, roer goed door, breng weer aan de kook. Voeg de suiker, azijn en zout erdoor en laat een tijdje zachtjes koken, tot het vocht in de pan stroperig wordt, maar niet te dik. Ik geef een paar stoten met de staafmixer, maar kort zodat er nog wel stukjes overblijven en het niet een gladde massa wordt.
Vul je schone potjes met hete chutney en sluit ze meteen. Laat ze afkoelen: de deksels trekken mooi strak (vacuüm), als je ‘klikdeksels’ gebruikt hoor je het bekende ‘plop’-geluid.
Geef een reactie