Ik had kort geleden al eens een chutney gemaakt van de laatste tomaatjes uit de moestuin die maar niet wilden rijpen. Deze groene, van buurman Funs gekregen, is echter een wel rijpe, maar groene variant. Naast groene tomatensoep, maak ik er ook weer een chutney van, maar nu met heel andere smaken.
Ingrediënten
– groene tomaten, ca. 700 g
– 250 g gedroogde abrikoos
– 1 grote groene zure appel
– 3 witte uien
– 1 rode ui
– een halve citroen
– 1 een eetlepel Dijon mosterd
– 1 een eetlepel hot curry-poeder
– 200 ml azijn
– 200 g rietsuiker
Bereiding
Was de groenten, snij alles in stukjes, en doe dit in een flinke pan. Voeg de azijn, rietsuiker, mosterd en currypoeder toe. Breng aan de kook en laat zachtjes, zonder deksel, ongeveer een half uur pruttelen op laag vuur. Maak fijn met de staafmixer, niet te glad maar laat het een wat grovere consistentie houden. Zet terug op het vuur en laat, indien nodig, nog wat inkoken tot de juiste dikte.
Vul af in schone potjes. In principe enkele maanden tot één jaar buiten de koelkast houdbaar, maar ik weck de potjes nog een half uur (100°C) voor de zekerheid en langere bewaartijd.
En de smaak: verrassend, heerlijke mix van zoet/zuur/heet/pittig! Lijkt me heerlijk bij de borrelplank of een exotisch rijstgerecht.
Geef een reactie