Ik kreeg een grote tas met ‘Jaques Lebel’ appels cadeau, een appelsoort die voornamelijk in Zeeland en Zuid-Limburg geteeld wordt – in Eijsden is zelfs een straatnaam naar de ontdekker van dit appelras (Jaques Lebel, een boomkweker uit Amiens, Noord-Frankrijk) genoemd.
Dit appelras is zeer geschikt om appelmoes van te maken, maar kan ook erg goed gedroogd worden. En dat laatste heb ik deze keer gedaan, aangezien er nog ruim voldoende potten appelmoes van de vorige oogst in de voorraadkast stonden. Bovendien: de appelchips vinden tegenwoordig gretig aftrek als snack als gezonde vervanger van de zoute commerciële variant…
Het appelschilmachientje schilt niet alleen, nee – in een slag ook meteen het klokhuis er uit en in mooie gelijke plakjes gesneden, een erg handig apparaatje! De plakjes worden in de voedseldroger bij 55°C gedroogd, tussen de 8 en 12 uur, na 8 uur af en toe controleren en indien nodig wat langer instellen. Bewaren in luchtdichte potten.
Geef een reactie