Cipolline all’aceto balsamico – uitjes in zoetzure balsamico-azijn.
Heerlijk als borrelhapje, maar ook lekker bij vleeswaren, bij de antipasti of in stukken gehakt door een salade met rucola en wat lekkere Italiaanse vleeswaren.
Ik had ze al eens eerder gemaakt, en sindsdien was het speuren op de markt wanneer de kleine zilveruitjes weer te krijgen waren. Nou, vandaag liepen we er tegenaan op de markt in Gulpen, meteen maar een grote zak á 5 kg gekocht! Daar kunnen we een flink voorraadje van maken…
Voor 2.5 kg uitjes:
Ik heb eerst de uitjes – met schil en al – enkele minuten in kokend water geblancheerd, dan laat de schil beter los. Dan uitjes uit het water scheppen en uit laten lekken. Nu komt het lastigste deel: het pellen. Laat het ‘wortelkruintje’ er aan zitten, dan valt het uitje niet uit elkaar. Dan worden de uitjes ca 10 min gekookt in een mengsel van 375 ml witte wijn, 375 ml appelazijn en 500 ml water. Uitjes weer uit laten lekken en vervolgens in wat olijfolie op laag vuur aanzetten. Voeg flink bruine suiker en gewone suiker toe (ongeveer een puddingschaaltje vol), flink omscheppen, vervolgens 375 ml balsamicoazijn toevoegen en een kwartiertje laten koken. Schep de uitjes nu in schone glazen potten en verdeel het balsamicoazijn/suiker mengsel over de potten. Vul aan met het (kokendhete) wijn/appelazijn/water-mengsel.
De bovenrand van de pot schoonvegen met een schone vochtige doek en de deksel er goed opdraaien. Nu kunnen de potten in de weckketel geconserveerd worden: 30 min op 100°C.
Opbrengst: 13 potten á 373 ml.
Geef een reactie