Brabants? Ja, een Belgisch worstenbroodje of een saucijzenbroodje is gemaakt met bladerdeeg, maar Brabantse worstenbroodjes zijn gemaakt van een zacht brooddeeg, gevuld met half-om-half gehakt. Oorspronkelijk bedoeld om vlees langer houdbaar te houden, maar nu is een worstenbroodje natuurlijk gewoon een heerlijke lekkernij.
Ingrediëntenlijst (voor 7* worstenbroodjes):
Voor het deeg
- 167 g tarwebloem
- 66 g melk
- 10 g verse gist of 3.5 g instant gist
- 42 g boter
- 8 g basterdsuiker
- 3 g zout
- 8 g losgeklopt ei
Voor de gehaktvulling:
- 250 g half-om-halfgehakt
- 37 g paneermeel
- 37 g water
- 25 g losgeklopt ei
- 5 g worcestersaus
- 3,5 g zout
- 0,5 g nootmuskaat
- 0,3 g peper
Maak eerst het deeg: meng alle ingrediënten in een kom en kneed minimaal 8 minuten om er een mooie deegbal van te maken. Verdeel het deeg in 7 gelijke stukken. Maak hiervan met opbollen mooie bolletjes deeg en laat ze onder plastic folie 20 minuten rijzen op een warme plaats. Terwijl het deeg rijst kun je de vulling maken: meng alle ingrediënten hiervoor goed door elkaar en maak 7 gelijke worstjes.
Pak nu een bolletje deeg, rol het uit tot een ovaal, leg het worstje er op en sla de zijkanten naar binnen, rol het om en leg het broodje met de naad op de bakplaat (met bakpapier). Laat de worstenbroodjes nu nog één uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 °C. Plaats de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 240 °C en bak de broodjes in 8-10 minuten af. Bestrijk de broodjes direct na het bakken met een beetje geklaarde boter.
Je kunt de worstenbroodjes enkele dagen in de koelkast bewaren, of enkele maanden in de vriezer. Na het ontdooien even 10 minuten ‘oppiepen’ in de oven bij 180 °C.
Eet smakelijk!
* het oorspronkelijke recept ging uit van 22 broodjes, maar dat vond ik wat veel voor een eerste keer, daarom alle hoeveelheden door 3 gedeeld, voor 7 broodjes dus.
Geef een reactie