Gisteren aten we – heel traditioneel op Moederdag – asperges. Van de (meegekookte) schillen en ‘kontjes’ maak ik dan de volgende dag aspergesoep.
Maak de basisbouillon door de schillen en de afgesneden eindjes nog een half uurtje zachtjes te koken met een snufje zout, een theelepel suiker en een groentenbouillonblokje. Zeef de bouillon om de schillen en kontjes er uit te halen. Ik had zo ca. 1,5 l bouillon.
Maak een roux door boter te smelten (eventueel een zeer fijn gesnipperd sjalotje hierin aanzetten voor de smaak), voeg dan een gelijke hoeveelheid bloem toe (50 g boter en 50 g bloem), goed doorroeren met de garde, en voeg – onder goed roeren – steeds een soep-opscheplepel bouillon toe. Laat de soep nog 10 minuutjes zachtjes koken om te garen en te binden. Eventueel kun je ook wat slagroom of kookroom toevoegen.
Bij het serveren kun je de soep eventueel nog wat ‘aankleden’ met een gekookt eitje, snippertjes ham en/of wat fijngesneden bieslook of peterselie.
Eet smakelijk!
Geef een reactie