Appelmoes. Een kruiwagen vol valappeltjes, veel verschillende rassen, zoete rode, fris zure groene, en veel ertussenin, naar zeggen elke boom een ander ras, uit de hoogstamfruitboomgaard van Wendie uit Epen. Dat betekende twee dagen schillen (ja, met het handje), snijden, twee grote pannen op het vuur, glazen potten en deksels schoonmaken, vullen en daarna in de volautomatische weckketel wecken (1 uur 100°C) voor een lange houdbaarheid.
Appelmoes van biologische onbespoten appeltjes, ik heb geen suiker toegevoegd – zoet genoeg van zichzelf – wel een theelepel kaneel per pan. Van het laatste restje appelen maakte ik appeltaartvulling: gewoon kleine stukjes appel mengen met gewelde rozijnen, bruine suiker en kaneel. Ook dit geweckt (30 min 90°C) voorlange houdbaarheid buiten de koelkast – gemakkelijk om snel lekkere appelflappen of appeltaart te kunnen maken.
Het was even doorwerken maar een mooie opbrengst: 45 potten appelmoes en 8 potten appeltaartvulling.
Zo komt Jan Splinter wel door de winter! 😄
Geef een reactie